Пчеларите без de minimis тази година

 Категория: ПРСР

Експертна работна група с участие на представители на научните среди ще подпомага решаване на проблемите в сектор „Пчеларство“ и неговото развитие. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Той отбеляза, че в България има 12 хил. пчелари, а само  6 400 от тях са регистрирани.

По закон само регистрираните, като земеделски стопани, имат право на подпомагане

Държавната помощ, свързана с компенсиране на земеделските стопани поради неблагоприятни климатични събития, вече е готова и предстои да бъде изпратен към Европейската комисия (ЕК).

По т.нар. временна рамка за компенсиране загубите на земеделските стопани във връзка с Covid-19, насочена към пчеларски бранш, трябва да бъде доказано пред ЕК, че браншът е пострадал в следствие именно на пандемията.

По отношение на de minimis, таванът за тази година е достигнат и този инструмент не може да бъде използван, каза проф. Бозуков

164 заявления за кандидатстване за близо 800 000 лева са постъпили от страна на пчеларите по схемата за кредитиране на одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Повишаването на броя на предоставените кредити спрямо предходната година до този момент е с над 30%, съобщават от Фонда.

Кредитите се предоставят при намален годишен лихвен процент в размер на 2,5%. Те покриват до 95% от полагащата се безвъзмездна финансова помощ по мерки А, Б, В и Д от НПП, а останалата част се осигурява от кандидатите. Кредитът и дължимата по него лихва се погасяват еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят ще получи по Националната програма по пчеларство. Гарантирането на кредита се осъществява по облекчен ред.
Приемът на заявления за кандидатстване по схемата за кредитиране е до 30 юни 2021 г. и всички желаещи с одобрени проекти по НПП могат да се възползват от финансиране при изгодни условия.

Последни публикации