Подготвя се цялостна стратегия за „Розопроизводство“

 Категория: ПРСР

Помощта за преработватели, която има за цел да стимулира изкупуването на розов цвят, ще бъде въведена, но с други параметри – при изкупни цени над 2 лв./кг цвят, ще има дотация за преработвателите от 30 ст./кг. Другата мярка касае самите производители. За тях се предвижда около 100 лв./дка за несъбран розов цвят.

Ще се излъчи работна група, която след 25 юни – края на кампанията по прибиране на цвета, в която спешен порядък да разработи цялостна стратегия за „Розопроизводство“. Тя ще бъде и основата за новата ОСП в частта, която засяга розопроизводството, както и за стратегическото развитие на сектора.

данните от регистъра, които по думите му ясно показват, че секторът е в свръхпроизводство през последните 2-3 години. Нарастването на  насажденията през последните 10 години също е значително. При 32 хил. декара през 2011-12 г, в момента имаме 50 хил. декара.

Според браншовици световният пазар на розово масло е 4 тона годишно, ние имаме 65% пазарен дял – реализираме около 2,5 тона годишно. През 2020 г. сме реколтирали 15 хил. тона в една изключително лоша кампания, а това са 4,5 тона масло. Ако влезем в хипотезата, че сме абсолютен монополист на пазара и на него не присъстват Иран, Мароко и Турция, то тогава при производство от 5 тона след три години пак ще бъдем с количества на склад, които да ни стигнат за една нулева година.

Районирането е разковничето, смятат специалистите.

Председателят на ПАРБ е категоричен, че трябва да се ограничи разширението на площите с маслодайна роза, както и преработвателните предприятия. По думите му у нас има дестилерии, които изпитват недостиг на суровина, докато други са със залежали количества на склад с лошо качество.

„Никой не може да ограничи хората да отглеждат маслодайна роза в нетипичните за това райони, но просто тя не трябва да бъде подпомагана по никакъв начин – нито с директни плащания, нито чрез инвестиционни мерки. Всеки, който иска да се занимава с някаква екзотика в България, нека го прави за собствена сметка. Когато говорим за традиционни продукти със защитено географско указание, трябва да спазваме районирането“, заключи Христо Николов.

Последни публикации