Таванът за кризисната помощ за земеделци вече е 250 000 евро

 Категория: ПРСР

ЕК одобри изменението на държавната помощ от 62 хил. евро на 250 000 евро. Това максималната сума.

Европейската комисия (ЕК) одобри изменението на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, с което България може да приложи максимално допустимия лимит за стопанство в първичното селскостопанско производство, информираха от аграрното ведомство.

Това стана възможно след като в началото на миналата седмица (07.11.22 г.) Министерството на земеделието изпрати искане за нотификация за изменение на схемата, след като в края на октомври ЕК публикува Съобщение за изменение на Временна рамка. До този момент тя възлизаше на 62 хил. евро.

Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ бе одобрена от ЕК на 16.08.22 г. със срок на прилагане до края на 2022 г.

Схемата беше разработена при спазване на правилата на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. В периода 01-16.09.2022 г. бяха приети над 37 хил. заявления за подпомагане.

Сумите, получени от някои земеделски стопани, бяха редуцирани до тавана в одобрената схема за подпомагане – 62 хил. евро.

Последни публикации