Наука за бизнес – иновации, цифровизация, медицина

 Категория: ОПИК

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития – „Наука за бизнес“, представи най-интересните разработки на БАН за успешен бизнес.

За първи път бе публично представена разработка на българската ваксина срещу COVID-19, осъществена от Института по микробиология към БАН. Прототипът дава възможност ваксината да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежава качества да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от сегашните, които се инжектират.

Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

С близо 20 презентации бяха показани още специална технология, използвана и на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането, разработена от Института за космически изследвания и технологии, като бе направена и демонстрация на робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики

Пред над 500 зрители – представители на бизнеса, собственици на компании и иновационни ентусиасти учените от БАН представиха още проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други. Бяха показани още технологии с криоконсервация на жива материя – сперматозоиди на Института по физика на твърдото тяло, както и добри примери за сътрудничество между бизнеса и Академията и продукти, реализирани в партньорство.

Основна мисия на „Наука за бизнес“ е да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса.

Последни публикации