ЕК одобри първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост

 Категория: План за възстановяване и развитие

ЕК одобри първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, очакваме 2,7 млрд лв.

Европейската комисия одобри първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост на България в общ размер на близо 2,7 млрд. лв. Очаква се парите да постъпят в бюджета в началото на декември месец.

Реално разходите ще се извършват през 2023-а година, като това ще доведе до рекорден бюджет по линия на европейското финансиране за догодина.
Новината за одобряване на първото искане за плащане по плана бе обявена официално от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейската комисия одобри днес положителната предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

На 31 август т. г. България представи на Комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението за изпълнение на страните членки (Съвета на ЕС) за първата вноска.

Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с МВУ.

Българският национален план за възстановяване и устойчивост включва мерки за инвестиции и реформи в 12 тематични компонента.Към този ресурс ще се включат и 2,5 млрд. лева национално съфинансиранеРесурс от14 млрд. лева ще се влее в българската икономика през новия програмен период“. Това заяви служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов. 5,7 милиарда евро са под формата на грантове.

„По редица от тези европейски програми вече започват процедурите. Шест от тях вече са отворени“, уточни Пеканов. Той обяви, че програмата за наука и иновации предстои да бъде одобрена „до седмици“ от Европейската комисия. Има заделен голям ресурс за енергийна ефективност, всички законопроекти по втория транш, с изключение на промените в Закона за енергетиката, са готови.Плащанията по МВУ се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на държавите членки на инвестициите и реформите, очертани в националните им планове.ЕК изпрати положителната си предварителна оценка на изпълнението от страна на България на ключовите етапи и целите, необходими за това плащане, на Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото становище. То трябва да бъде представено до 4 седмици и трябва да бъде взето предвид в оценката на Комисията. След това ЕК ще приеме окончателното решение за отпускането на средствата. И тогава парите ще могат да бъдат платени на България.

Последни публикации