3,414 млн. евро повече за горите

 Категория: ПРСР

Финансират и закупуването на нови машини

По процедурата се финансират проекти, свързани с въвеждане и подобряване на превантивни дейности за намаляване на опасността от горски пожари, от вредители, болести, природни бедствия и катастрофични събития в горските територии. Бюджетът по процедурата е в размер на 33 363 992 евро и е разпределен в 3 направления:

  1. Целеви бюджет за инвестиции на територията на община Кресна, община Симитли и ДП „Югозападно държавно предприятие“ с проектно предложение, което включва инвестиции на територията на община Кресна и община Симитли;
  2. Финансова помощ за кандидати Лесозащитни станции и Регионални дирекции по горите
  3. Финансова помощ за кандидати, различни от предните точки;

С увеличението от 3 414 706 евро ще бъдат финансирани проектни предложения, получили минимум 31 точки по критериите за оценка и отговарящи на изискванията за допустимост, на кандидати по т.3.

С 500 хил. евро е увеличен бюджета по горската подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията с горски продукти“ от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ на ПРСП 2014-2020.

Бюджетът по процедурата се увеличава от  18 млн. евро на 18.5 млн. евро. С новите 500 хил. евро ще бъдат финансирани проектни предложения, получили минимум 80 точки по критериите за оценка и отговарящи на изискванията за допустимост. В рамките на поведения в периода 25.04 – 31.07.2018 г. прием на проектни предложения по подмярка 8.6 постъпиха 191 проекта с общ размер на заявената безвъзмездна финансова помощ 62 млн. евро. Решението за увеличаване бюджета на подмярка 8.6 бе взето в рамките на проведения на 22 декември 2020 г. Комитет по наблюдение /ПРСР 2014-2020г./ Подпомагането на подмярката е насочено към постигане на целите чрез:

  • подобряване на конкурентоспособността и създаването на нови работни места, насърчаване преработката и подобряване маркетинга на горските райони, подпомагане закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване за първична преработка на дървесина;
  • подобряване състоянието на горите, тяхното опазване и устойчиво стопанисване, чрез: подпомагане провеждането на отгледните сечи във високостъблените и семенно възобновени издънкови гори до 40 годишна възраст, подпомагане закупуването или вземането на лизинг на чадящи почвата и ресурсите машини и оборудване за сеч, извоз, товарене и транспорт на дървесина за едно или повече стопанства, подпомагане на устойчивото управление на горите чрез въвеждане на добри производствени практики, системи за управление на качеството и подготовка за сертификация.

Последни публикации