Помощ до 12 000 лв. за електромобил по Оперативна програма Околна среда 2021-2027 г.

 Категория: Оперативна програма Околна среда

Хората, които искат да подкарат кола, задвижвана от ток, ще могат да кандидатстват за помощ от държавата в размер на 12 000 лв.

Това е е записано в новата оперативна програма “Околна среда” – за периода 2021-2027 г., която е публикувана като проект за обществено обсъждане в портала strategy.bg. За такива дотации се предвиждат общо 30 млн. евро. Като се има предвид, че електромобилите не са никак евтини, субсидията ще стигне за покупката на 10 000 електрически коли. Досега собствениците на електромобили бяха насърчавани с паркиране гратис в платените зони и освобождаване от данък МПС.

Предлага се и въвеждане на паричен стимул. Субсидии ще има само за жители на градове с хронично замърсен въздух. Освен това кандидатът за електромобил трябва да предаде за рециклиране стара замърсяваща кола. В проекта се посочва, че “стара” означава с клас Евро 1 или по-зле – тоест става дума за МПС, произведени пред 90-те години и по-назад. Повечето такива коли вече са предадени за автоморгите или стоят на трупчета.

Мярката е включена в проектопрограмата “Околна среда” като част от плана за обновяване на автопарка в страната ни. Старите коли, особено дизеловите, се смятат за голям виновник за отравянето на въздуха с вредни газове и опасни прахови частици.

Последни публикации